Bursitis

Bursitis is een ziekte waarbij gewrichtszakken (bursa) ontstoken raken, vergezeld door verhoogde vorming en ophoping van exsudaat (vloeistof) in hun holten.

Symptomen en diagnose

Symptomen van bursitis:

 • pijn in de gewrichten (meestal knie of elleboog);
 • zwelling en roodheid rond het gewricht;
 • beperkt bewegingsbereik;
 • verhoogde temperatuur in het gewricht.

Diagnostische methoden:

 • onderzoek door een chirurg;
 • radiografie van een ziek gewricht;
 • Echografie van het gewricht;
 • punctie van de holte van de gewrichtszak, met bacteriologisch onderzoek van de resulterende vloeistof.

Ziekten met vergelijkbare symptomen: artritis, vervormende osteoarthrose.

Verloop van de ziekte

Er zijn twee vormen van bursitis: acuut en chronisch.

Acute bursitis ontwikkelt zich plotseling – in 2-3 dagen. In de regel wordt de patiënt wakker en vindt roodheid, zwelling en pijn in het gewricht. Dit gebeurt meestal na een intense belasting van het gewricht of na een acute infectieziekte. In de loop van enkele dagen nemen de symptomen toe en nemen ze geleidelijk af. Als het niet wordt behandeld, kan bursitis zich ontwikkelen tot het chronische stadium.

Chronische bursitis ontwikkelt zich geleidelijk over een aantal maanden. Het kan zowel een gevolg zijn van acute bursitis als verschijnen tegen de achtergrond van andere ontstekingsziekten van botten en gewrichten (artritis, jicht, misvorming van hallux valgus). In het gewrichtsgebied is er een afgeronde beperkte zachte zwelling, de huid erboven is mobiel, niet veranderd, de functie van de ledemaat is niet aangetast. Het chronische proces kan verergeren; dit verhoogt de hoeveelheid vloeistof in de holte van de gewrichtszak.

Complicaties van bursitis: chronische bursitis kan leiden tot littekenadhesies in het gewricht en verminderde gewrichtsmobiliteit.

Prognose. Bijwerkingen van acute bursitis kunnen optreden wanneer het gecompliceerd is door artritis, osteomyelitis, fistels, sepsis.

Redenen en preventie

De oorzaken van bursitis zijn een infectie die de gewrichtszak binnendringt, mechanische overbelasting van de gewrichtscapsule tijdens de vervorming of overbelasting. Het gevaar van het ontwikkelen van bursitis treedt op wanneer:

 • gewrichtsschade;
 • gezamenlijke overbelastingen;
 • calciumafzetting in pezen;
 • infecties;
 • verschillende artritis (ontsteking van de gewrichten);
 • jicht;
 • een sterke toename van lichamelijke activiteit.

Bursitis Preventie:

tijdige behandeling van infectieziekten;
dosis de belasting bij het sporten volgens hun training;
correctie van gewrichtsvervormingen, vooral van de gewrichten van de voeten.

Behandeling

Bursitis wordt behandeld door een orthopedisch traumachirurg en chirurg. Het is noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen bij het eerste teken van de ziekte.De behandeling van acute bursitis wordt uitgevoerd in de kliniek. Met de ontwikkeling van chronische bursitis kan ziekenhuisopname nodig zijn. Tijdens acute pijn moeten vier regels worden gevolgd:

vrede – het zieke gewricht moet geïmmobiliseerd zijn (hiervoor kunt u verbandmiddelen en andere fixeermiddelen gebruiken);
koud – van tijd tot tijd moet de pijnlijke plek worden gemasseerd met een ijspak (door weefsel);
compressie – compressie met elastisch verband vermindert pijn;
lift – het is raadzaam om het beschadigde gewricht omhoog te houden met behulp van kussens.
Doel van de behandeling: infectiebeheersing, preventie van complicaties, vermindering van exacerbaties. Voorgeschreven: antimicrobiële middelen, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen. Doseringen en medicatie moeten worden bepaald door de behandelend arts, afhankelijk van de algemene toestand van de patiënt en de kenmerken van het verloop van de ziekte. Bovendien worden bij bursitis, fysiotherapie, schokgolftherapie gebruikt.

Bij chronische bursitis, die niet vatbaar is voor conservatieve behandeling, wordt een operatie uitgevoerd – dissectie van de ontstoken gewrichtszak, verwijdering van verklevingen en wassen met antiseptische oplossingen.